Sari la conținut

Ce pedepse au primit hackerii responsabili pentru sustragerea informațiilor legate de GTA VI? Pe lângă Rockstar Games, aceștia au atacat și Uber, Revolut sau NVIDIA


VLM

Postări Recomandate

Un membru al grupării de hackeri Lapsus$, încă adolescent, a fost condamnat la detenție pe termen nedeterminat în cadrul unui spital. Victimele sale? Nimeni alții decât gigantul în ride sharing Uber, popularul serviciu fintech Revolut, dar și Rockstar Games, autorii seriei Grand Theft Auto.

Mai exact, Arion Kurtaj, în vârstă de 18 ani, a atacat cibernetic Revolut în luna septembrie 2022, perioada în care era oricum eliberat pe cauțiune din cauza unor fapte similare anterioare. A reușit să obțină datele personale ale în jur de 5000 de clienți Revolut și, două zile mai târziu, a atacat și Uber, provocând pagube în valoare de 3 milioane de dolari, după spusele procurorilor.

Kurtaj nu s-a mulțumit doar cu atât: a urmat hacking-ul serverelor celor de la Rockstar Games, de unde a sustras date și informații referitoare la următorul joc al seriei Grand Theft Auto, acum dezvăluit oficial drept GTA VI. Mai mult, tânărul hacker a încercat să șantajeze angajații Rockstar Games prin mesaje trimise pe Slack, sfârșind prin a posta înregistrări video din noul GTA pe un forum dedicat jocurilor video.

În „palmaresul” lui Kurtaj mai găsim și hacking-ul din 2021 al BT Group, una dintre cele mai mari companii furnizoare de servicii de Internet și telefonie mobilă din Marea Britanie, urmat de impunerea unei sume de răscumpărare a datelor sustrase de nu mai puțin de 4 milioane de dolari. De asemenea, în februarie 2022, Kurtaj a sustras aproximativ 1 TB de date de pe serverele companiei NVIDIA, publicând 80 GB din acest informații și amenințând că va face publice și restul acestor date.

Arion Kurtaj este însă o persoană cu autism, evaluata de psihiatri drept inaptă pentru a fi judecată în cadrul unui proces normal. Astfel, juriul a fost îndemnat să stabilească doar dacă Kurtaj a săvârșit aceste fapte, fără a se pronunța în privința vinovăției acestuia.

Juriul a hotărât în luna august a acestui an că, într-adevăr, Kurtaj a săvârșit 12 infracțiuni, printre care trei capete de acuzare de șantaj, două de fraudă și șase încălcări ale normelor din Computer Misuse Act.

Kurtaj, împreună cu un alt minor de 17 ani, a cărui identitate nu poate fi dezvăluită din motive legale, sunt considerați principalii „jucători” din cadrul grupului de hackeri Lapsus$. Mai tânărul coleg al lui Kurtaj a fost găsit vinovat pentru mai multe capete de acuzare: unul de fraudă, unul de șantaj și unul de încălcare a Computer Misuse Act, în cazul legat de NVIDIA. Acesta deja își recunoscuse vinovăția în cazul BT Group, dar și în ceea ce privește hacking-ul serviciului de stocare în cloud folosit de Poliția orașului Londra.

Judecătoarea Patricia Lees a declarat că Arion Kurtaj părea „determinat să comită și alte astfel de infracțiuni grave, dacă ar fi avut ocazia” și l-a condamnat la detenție pe termen nedeterminat în cadrul unui spital. În schimb, colegul de 17 ani din Lapsus$ a fost condamnat 18 luni de supervizare într-un centru de reabilitare a minorilor.

Sursa: Reuters

CONNECT FIRE.USP.RO
b_350_20_000000_000000_ffffff_000000.png

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.
Notă: Postarea ta va necesita aprobare moderator înainte de a fi vizibilă.

Vizitator
Răspunde la acest topic...

×   Inserat ca text bogat.   Lipiți ca text simplu

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost restaurat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui. Also by continuing using this website you agree with the Terms of Use and Privacy Policy.