Sari la conținut

(EV) Tutorial Java 6 – #1 Premise


IczuLetZ.

Postări Recomandate

Aceasta serie de tutoriale, care incepe cu acest post, are ca obiectiv sintetizarea elementelor limbajului Java 1.6 pentru:

invatarea programarii orientate obiect (POO) in limbajul Java 1.6;

pregatirea certificarii Sun Certified Java Programmer pentru Java 6 – SCJP;

completarea cunostintelor pentru a deveni un programator mai bun.

Acest tutorial, prin posturile sale, va sintetiza volumul mare de informatii. De aceea, o abordare mai completa si mai detaliata, consta in citirea de carti despre Java. Dintre acestea recomand:

Head First Java, de Kathy Sierra, Bert Bates 

Cartea are un stil interesant de prezentare a tehnologiei, ca de altfel toata seria Head First. Pentru cineva care acum invata Java este un suport excelent.

SCJP Sun Certified Programmer for Java 6 Study Guide (CX-310-065): Exam 310-065, de by Kathy Sierra, Bert Bates

Cartea acopera toate cunostintele necesare sustinerii certificarii SCJP. Este foarte detaliata.Chiar si pentru un programator Java cu experienta contine detalii neutilizate sau necunoscute, necesare certificarii. Cartea contine si o serie de teste grila ce permit acomodarea cu stilul acestui examen.

In ceea ce priveste suportul software necesar, lucrurile sunt la fel de simple. Pentru a dezvolta aplicatii Java ai nevoie doar de:

editor simplu (Notepad, Notepad ++, JEdit) pentru scrierea fisierelor sursa;

compilator, javac.exe, pentru a compila fisierele de cod sursa , .java, si pentru a obtine bytecode, fisiere cu extensia .class;

masina virtuala (Java Virtual Machine – JVM), java.exe, pentru a rula aplicatiile Java

Aceste doua executabile se obtin prin instalarea SDK-ului (Software Development Kit) ce se obtine de pe site-ul java.sun.com. Odata instalat kit-ul de dezvoltare, cele doua executabile sunt disponibile in C:\Program Files\Java\jdk1.6.0_16\bin daca s-a ales locatia implicita.

Realizarea unei aplicatii Java fara un mediu de dezvoltare – IDE (NetBeans, Eclipse) presupune urmatorii pasi:

Editarea codului sursa; pentru a testa pasii, o sa realizam clasica aplicatie Hello World Java; definim un director, sa zicem D:\Java Workspace, in care deschidem un fisier text cu extensia .java (HelloWorld.java) prin editorul preferat (Notepad, Notepad ++, JEdit); chiar daca codul sursa nu se intelege acum in totalitate, conceptele o sa fie explicate in posturile urmatoare; este important sa nu modificati numele clasei sau al fisierului, HelloWorld

public class HelloWorld { public static void main(String[] args) { System.out.println("Hello World Java!"); } }

Se dechide command prompt-ul din Windows prin Start si cmd.exe

Se schimba calea curenta in directorul D:\Java Workspace; acest lucru se face prin comenzile MS-DOS (fiecare comanda este urmata de Enter):

d: cd Java Workspace


3.   Se verifica daca sistemul stie unde sa gaseasca cele 2 executabile, javac.exe si java.exe; testul se face prin comanda

D:\Java Workspace> javac.exe


Daca se primeste eroarea

'javac' is not recognized as an internal or external command, operable program or batch file.

atunci trebuie setate variabile de sistem care sa indice locatia executabilului javac.exe. Acest lucru se poate face in 2 moduri:

pentru toate sesiunile de command prompt; in Windows prin Setare variabile de mediu (environment variables) in Windows 7 pentru Java

pentru sesiunea curenta (direct in command prompt sau punand comenzile intr-un batch file):

set JAVA_HOME=C:\Program Files\Java\jdk1.6.0_16 set PATH=%JAVA_HOME%\bin set CLASSPATH=%JAVA_HOME%\jre\lib;

Daca, SDK-ul nu a fost instalat in C:\Program Files\Java\jdk1.6.0_16 sau daca versiunea acestuia este alta decat jdk1.6.0_16, atunci modificati prima comanda corespunzator.

Dupa setarea acestor variabile de sistem, putem compila fisierul sursa scris mai devreme, HelloWorld.java

4.   Se compileaza codul cu comanda

d:\Java Workspace> javac.exe HelloWorld.java


5.   Se ruleaza codul cu comanda

d:\Java Workspace> java.exe HelloWorld   Hello World Java !

Deoarece in cazul aplicatiilor si exemplelor complexe nu este eficient sa folosesti aceasta abordare, bazata pe linia de comanda, este mai indicat sa folosesti un mediu integrat de dezvoltare (IDE) Java:

NetBeans, disponibil la http://www.netbeans.com/ (versiunea Java SE)

Eclipse, disponibil la http://www.eclipse.org/ (versiunea Eclipse IDE for Java Developers)

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Vizitator
Acest topic este acum închis pentru alte răspunsuri.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui. Also by continuing using this website you agree with the Terms of Use and Privacy Policy.