Sari la conținut

Șoferii Uber, luați în vizor de ANAF: care e planul Fiscului


.RockY

Postări Recomandate

          2019 a fost anul în care Guvernul a căutat să reglementeze companiile de ridesharing precum Uber, Clever și Bolt. Anul acesta, inspectorii ANAF sunt puși la treabă.

          Se zvonește că, la început de an, inspectorii ANAF au luat la țintă șoferii de Uber. Sunt vizați toți cei care își desfășoară activitatea cu ajutorul unor aplicații de tipul Uber și Bolt. Controalele ar avea loc în baza legislației referitoare la transportul de persoane.

          Un act normativ care a fost de la început extrem de controversat și care a dat naștere multor discuții pe acest subiect. Într-un final, legea a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis, după ce însuși Guvernul venise cu propria Ordonanță de Urgență. O OUG care a trecut prin Parlament și care apoi a devenit lege. Numai că Fiscul are propriile planuri.

 

                    Planul ANAF care-i vizează pe șoferii Uber

          Un document oficial asumat de Ministerul Finanțelor arată că se pregătesc controale antifraudă. Fiscul nu s-ar uita, așadar, dacă aceste companii respectă legislația adoptată anul trecut, ci țintește spre chestiunile de ordin fiscal. În document se prevede că ”la nivelul Agenției Naționale de Administrare Fiscală au fost inițiate demersuri pentru identificarea colaboratorilor entităților care facilitează servicii de tip ridesharing”.

          Inspectorii ANAF urmează să culeagă mai multe date din teren și, în baza acestora, va decide dacă începe sau nu controale. Se vorbește, între altele, de „evaluarea eventualelor consecințe de natură fiscală, contravențională sau penală”.

          Contextul ales nu este unul întâmplător.  Guvernul a anunțat recent că se pregătește să adopte în această săptămână o ordonanță de urgență care vizează companiile de ridesharing. Reprezentanții companiilor se tem că Executivul va veni cu alte prevederi, mult mai dure, care ar putea elimina de pe piață aceste servicii. Nu este clar, deocamdată, ce vrea Guvernul să schimbe la o lege adoptată extrem de recent. Dar îngrijorări există.

 

                    Ce prevede legea

          Până la noi reglementări, serviciile precum Uber, Clever și Bolt funcționează în baza legii adoptate anul trecut. Potrivit actului normativ, platformele ca Uber și Taxify trebuie să se înregistreze fiscal în România și să raporteze toate cursele. Pentru ca aceste companii să se pună la punct, termenul limită pentru obținerea autorizațiilor a fost împins până în luna februarie.

          Dacă nu sunt obținute aceste autorizații, legea le dă dreptul polițiștilor să-i amendeze pe șoferii Uber, Clever, Bolt și Yango. Iar sancțiunile pot ajunge până la 9.000 de lei.

          Datele Ministerului Comunicațiilor, disponibile la sfârșitul anului trecut, arătau că cei de la Clever au obținut aviz tehnic definitiv de funcționare, în timp ce Uber și Bolt au primit aviz tehnic provizoriu. În cazul Yango, lucrurile erau neclare. 

 

 

Sursă: playtech.ro

"Don’t think I don’t see you haters, I know y’all in disguise"

“The realest people don’t have a lot of friends.”

"Reality is wrong. Dreams are for real."

★ ——————————————————————————————————————— ★

 

 

Discord_Server_OLD.USP.RO.pngSteam_Group_OLD.USP.RO.png

 

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.
Notă: Postarea ta va necesita aprobare moderator înainte de a fi vizibilă.

Vizitator
Răspunde la acest topic...

×   Inserat ca text bogat.   Lipiți ca text simplu

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost restaurat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui. Also by continuing using this website you agree with the Terms of Use and Privacy Policy.