Sari la conținut

[Tutorial] Cum sa recuperezi date pierdute de pe Hard Disk


KRANOS

Postări Recomandate

Se întâmplă uneori să descoperi că fișiere importante, cum ar fi pozele din vacanță sau lucrarea de licență la care ai lucrat din greu, s-au șters definitiv. Că le-ai șters tu sau altcineva din greșeală, ori poate vreo aplicație a luat-o razna și ți-a formatat o partiție întreagă, lucruri de genul acesta se mai întâmplă.

În astfel de situații, o aplicație gratuită pentru recuperare date poate avea un rol salvator, atât timp cât datele care au fost pierdute nu au fost suprascrise.

Când se pot recupera datele pierdute

Pentru a înțelege cum se pot recupera datele trebuie înțeles modul în care datele sunt scrise pe un disc și cum se face alocarea spațiului disponibil.

Probabil ai observat că fiecare disc sau partiție are un sistem de fișiere, ca de exemplu NTFS, FAT32, etc. Sistemul de fișiere este un set de reguli care se aplică alocării spațiului liber și pentru a organiza informațiile pe disc.

Astfel, există o locație (un tabel, de obicei) în care sunt trecute informații despre locația a fișierelor ori a fragmentelor de fișiere, pentru ca acestea să fie ușor de găsit și accesat ulterior.

În momentul ștergerii (rapide), fișierele nu sunt șterse complet de pe disc, ci doar din tabelul de alocare. Astfel, dacă discul este scanat integral cu o aplicație dedicată, de obicei fișierele sunt găsite (chiar dacă nu mai figurează în tabel) și pot fi recuperate.

Odată șterse din tabel, locațiile de pe discvor figura ca fiind nealocate, ca și cum ar fi libere. Asta înseamnă că la scrierea unor informații noi pe discul sau partiția respectivă, fșierele pierdute pot fi rescrise de informațiile noi.

 

Recuperare date cu Data Recovery Wizard

 

În cazul în care datele nu au fost rescrise, pentru recuperarea datelor se poate utiliza aplicația gratuită Data Recovery Wizard Free, de la Easeus.

Data Recovery Wizard permite recuperarea a 1 GB de date gratuit, cu posibilitatea de a crește cantitatea de date recuperabile la 2 GB dacă distribuiți anumite mesaje pe rețelele sociale. Limitele impuse dispar la achiziționarea versiunii plătite.

 
Easeus-Data-Recovery-Recuperare-Date-1.j

Odată ce aplicația pentru recuperare date a fost instalată, din interfață putem selecta tipul de fișier care ne interesează, apoi locația în care dorim să căutăm fișierele șterse.

 
Easeus-Data-Recovery-Recuperare-Date-2.j

Fișierele care au fost șterse pot fi recunoscute după acel d roșu pe iconiță. Mai mult aplicația permite și o previzualizare a fișierelor găsite, astfel puteți identifica ușor fișierele dorite în cazul în care nu le mai recunoașteți după denumire.

 
Easeus-Data-Recovery-Recuperare-Date-3.j

Odată ce ați selectat fișierele pe care doriți să le recuperați, alegeți o partiție sau disc pe care doriți să le salvați.

De preferat este să alegeți o altă partiție pentru recuperarea datelor decât cea pe care se aflau fișierele inițial, astfel veți evita suprascrierea accidentală a datelor.

 
 

Concluzii

Easeus-Data-Recovery-Recuperare-Date-4.j

Deși varianta gratuită are anumite restricții, pentru fișiere uzuale sau directoare de mici dimensiuni Data Recovery Wizard este o alegere potrivită când vine vorba de recuperare date.

Descărcare Data Recovery Wizard

  • Compatibil: Windows, Mac
  • Sisteme de fișiere: FAT(FAT12, FAT16, FAT32), NTFS, NTFS5, ext2, ext3
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Vizitator
Acest topic este acum închis pentru alte răspunsuri.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui. Also by continuing using this website you agree with the Terms of Use and Privacy Policy.