Sari la conținut

Metode de parolare şi protejare a fişierelor şi folderelor


SEEK .

Postări Recomandate

De cele mai multe ori, eşti unicul utilizator al unui calculator sau laptop, motiv pentru care folosirea unei parole la pornirea sistemului de operare este suficientă pentru o protecţie adecvată a datelor.

Totuşi, într-un mod similar cu cel de pe un smartphone sau de pe o tabletă, există situaţii în care o altă persoană poate ajunge într-un fel sau altul în faţa calculatorului sau notebook-ului.

Într-o astfel de situaţie, toate datele tale personale vor fi expuse, astfel că există riscul ca cineva să-ţi copieze diverse fişiere.

Pentru a evita acest risc, poţi lua în calcul o măsură suplimentară de protecţie, şi anume parolarea anumitor directoare, fişiere sau aplicaţii. Practic, vorbim despre o opţiune similară cu cea care presupune blocarea deschiderii aplicaţiilor pe un telefon cu Android.

Din păcate, cele mai multe programe pentru parolarea fişierelor sunt comerciale, însă există cel puţin două care pot fi folosite şi în regim gratuit:
Folder Protector:

Probabil cel mai simplu de folosit program de acest gen este Folder Protector, disponibil atât în variantă gratuită, cât şi în versiune completă pentru 23 USD. După lansarea aplicaţiei, tot ce trebuie să faci este să selectezi directorul pe care vrei să-l parolezi, să introduci parola de două ori şi să apeşi pe butonul Protect. Prin această operaţiune faci de fapt o criptare a directorului, care include un mic fişier executabil pe care îl poţi folosi pentru deblocare. Una dintre puţinele funcţii suplimentare ale versiuni comerciale este criptarea pe 256 de biţi, însă aplicaţia poate fi utilizată fără probleme şi în varianta gratuită.
parolare-1.jpg

 

Lock a Folder:

Spre deosebire de Folder Protector, Lock a Folder nu criptează datele, ci doar le ascunde. Practic, este suficient să deschizi aplicaţia, să stabileşti o parolă unică şi apoi să selectezi directoarele pe care vrei să le blochezi. După ce închizi aplicaţia, directoarele blocate nu vor mai putea fi accesate de utilizator cu niciun manager de fişiere. Pentru a obţine din nou accesul la ele, trebuie să deschizi din nou aplicaţia Lock a Folder, să introduci parola şi să selectezi directoarele pe care vrei să le foloseşti.



sursa:giz.ro

Editat de xcosmin

logo-oficial.png

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.
Notă: Postarea ta va necesita aprobare moderator înainte de a fi vizibilă.

Vizitator
Răspunde la acest topic...

×   Inserat ca text bogat.   Lipiți ca text simplu

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost restaurat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui. Also by continuing using this website you agree with the Terms of Use and Privacy Policy.