Sari la conținut

ASUS ZenBook 15 UX533FD review: compact, elegant și autonomie mare


quickz

Postări Recomandate

ASUS a început în forță primul trimestru al anului și a reușit să ne țină din nou agenda plină: în mai puțin de 2 luni am avut ocazia să descoperim îndeaproape încă patru din cele peste 10 modele noi prezentate la IFA Berlin. Astăzi sub lupa noastră se află modelul ZenBook 15 UX533FD și iată-ne terminând saga dedicată gamei ZenBook 13/14/15, după ce colegul nostru Mihai v-a recomandat de Crăciun modelul de 14”, iar apoi a venit rândul meu să trăiesc o întâlnire de gradul III cu cel mai mic membru al familiei, ultracompactul Zenbook 13, cel mai mic laptop de 13” din lume. Care merită cumpărat? Cel de 13”? Cel de 14? Sau cel mai mare, de 15”? Dar haideți să vedem detaliile.

 

Design și construcție
Toată lumea este familiarizată cu termenul de Screen-to-Body Ratio de la telefoane, cel puțin cei care aleargă după telefoane deștepte. Termenul a fost împrumutat și de laptop-uri, de ceva timp, de când au început să dispară marginile acelea groase din anii 2000. Ei bine, ZenBook 15 are un ecran cu un raport ecran-carcasă de 92%! Impresionant, chiar dacă nu e medalistul cu aur la acest capitol din gamă, terminând pe locul doi, la egalitate de puncte cu fratele mai mic, ZenBook 14 UX433. Dar nu e nici o rușine să termini pe locul 2, când liderul – ZenBook 13 UX333 se mândrește cu doar 3% mai mult spațiu util. Sincer, cu ochii liberi nici n-aș fi putut spune care este mai bun la acest capitol. Diferențele sunt de ordinul milimetrilor, ba în unele cazuri chiar de ordinul zecimilor de milimetri la margini: 3mm au marginile laterale, 4,5mm marginea de jos și 6,4mm cel de sus, ce încorporează și webcam-ul.

UX533FD - ultraportabilul cu unul dintre cele mai bune rapoarte preÈ / performanÈÄ (am luat în calcul Èi calitatea construcÈiei, autonomia, greutatea, dimensiunile foarte compacte, calitatea ecranului)

Display: 100% SRGB, IPS, ideal editorilor foto-video
Ca și modelul de 13” pe care l-am butonat recent, ecranul este de tip IPS, Full-HD, spațiu de culoare 100% SRGB. Culori vii, frumoase. Ca și Zenbook 13 și 14, și Zenbook-ul 15 poate fi configurat cu două tipuri de ecrane: unul glossy, cu o sticlă protectoare peste ecranul propriu-ziu (așa cum avea exemplarul ZenBook 13 testat de noi), sau, așa cum îmi place mie personal, ecran mat, fără extra-protecție (și care în spații deschise este mai prietenos cu voi, mai ales când stați în soare, dar și în spații închise, când aveți o sursă de lumină puternică din spate – de la un geam, de exemplu), ca și sample-ul testat de noi astăzi.

Luminozitatea ecranului este bună, dar fără a ieși din media clasei sale – au fost momente când în lumină naturală puternică mi-aș fi dorit să dau mai sus luminozitatea, dar ecranul atâta știe – un teoretic 300cd/m2. Dar în 95% din situații nu veți avea nevoie să lucrați cu luminozitatea la maxim, și sincer, nici nu este recomandat, pentru a vă proteja ochii.

Oricum, ecranul este mai luminos decât al modelului de 13”, ZenBook 13 UX333, posibil și datorită stratului de protecție suplimentar.

ErgoLift: pentru încheieturi fericite

 

Despre balamaua ErgoLift v-am mai povestit, este sistemul folosit de toată gama ZenBook, un sistem gândit pentru ergonomie, pentru confortul încheieturilor, dar și pentru a îmbunătăți răcirea și performanțele audio.

Balamaua ErgoLift, în momentul deschiderii capacului acționează ca o pârghie, înclină automat tastatura 3º, ce aduce un spor micuț, dar sesizabil în experiența de tastare.

Pentru a fi corecți, voi spune despre sistemul ErgoLift ce am spus și la UX333: odată laptop-ul înălțat, pierde teoretic din aderența maximă ideală, adică două piciorușe de cauciuc mari intră în șomaj tehnic, și intră în acțiune cele două benzi de cauciuc de pe balama, dar mie unul ”nu mi-a fugit” nicăieri ZenBook-ul pe masă în timp ce tastam acest text, chiar dacă aceste benzi par incredibil de mici. Acum totul depinde cum rezistă piciorușele de cauciuc ”de rezervă” în timp (care mi se par mult mai firave decât piciorușele rotunde de cauciuc).

ErgoLift; înainte de a-i deschide capacul, laptop-ul stă pe piciorușele de cauciuc, ”lipit” de suprafața pe care este așezat.

(ErgoLift; înainte de a-i deschide capacul, laptop-ul stă pe piciorușele de cauciuc, ”lipit” de suprafața pe care este așezat.)

 

Și o ultimă idee legat de sistemul ErgoLift: sistemul deși foarte bun pe deoparte (repet, îmi place ideea și o încurajez), pe de altă parte îngrădește poziția maximă de deschidere – ecranul se deschide la doar 141º, care este la limită când folosești laptop-ul în poală și vrei să stai corect regulamentar, din respect pentru coloana ta vertebrală. Dar cum am spus, e OK, la limită.  

ÃncÄ o imagine de ansablu cu avantajele tehnologiei ErgoLift. Unghiul de deschidere al ecranului cam la limitÄ Ã®n anumite situaÈii.

(Încă o imagine de ansablu cu avantajele tehnologiei ErgoLift. Unghiul de deschidere al ecranului cam la limită în anumite situații.)

 

Concluzie
Recomand laptop-ul Zenbook 15 UX533FD tuturor persoanelor care apreciază:

O autonomie mare, mult peste medie în categoria asta de ultraportabile, fără stresul reîncărcării
Frumosul, elegantul. Indiferent dacă alegeți modelul pe Royal Blue sau Icicle Silver, aceste laptop-uri nu vor trece neobservate. Garantat. Personal, aș fi ales modelul argintiu, din simplul fapt că nu se vor vedea amprentele pe capac ca pe modelul albastru, care este un adevărat aspirator de amprente. Însă modelul argintiu are tastele destul de greu lizibile ziua, neavând niciun contrast.
O carcasă robustă, un touchpad de calitate și o tastatură extrem de rapidă și prietenoasă.
Performanța și în același timp, silențiozitatea și o carcasă ce nu se supraîncinge.
Un ecran bun, cu SRGB 100%, care să nu inducă în eroare în munca lor (Editorii foto-video, de exemplu).
Nu recomand laptop-ul celor care vor gaming pe ultraportabil, fie acesta și de 15”. Pentru că nu pentru asta a fost gândit. Se poate, dar …să plecați la drum cu ideea că știți la ce e bun acest laptop.

Atenție, laptop-ul nu este upgrade friendly, memoria este lipită de placa de bază, deci ce alegeți, cu aia veți rămâne. SSD-ul poate fi schimbat pentru mai mult spațiu.

Cam atât la minusuri, deci per total balanța mea Pro-Contra trage puternic către o recomandare călduroasă.

 

 

 

 

 

sursă:zonait.ro

citit: ꜱᴇʀɢɪᴜ ツ

 

  • Like 1

                                    NeT9BPX.gif

                                    UvcQhJM.gif

 

 

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Vizitator
Acest topic este acum închis pentru alte răspunsuri.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui. Also by continuing using this website you agree with the Terms of Use and Privacy Policy.