Sari la conținut

[Hardware] nVidia dezvaluie GP100


RazozGTR.

Postări Recomandate

nVidia dezvaluie GP100

 

Azi la GTC 2016 (GPU Technology Conference) nVidia a dezvaluit viitorul sau GPU high end, cu arhitectura Pascal, GP100. Si impreuna cu el si prima placa video care-l va contine, destinata segmentului de coprocesare, Tesla P100. Dar chiar daca acest chip este deja in productie, in magazine va ajunge abia peste un an, in primul sfert din 2017.

 

Si asta pe de o parte din cauza memoriei HBM2 ce va fi disponibila abia la toamna, si probabil si din cauza randamentului deloc stralucit de productie al unui chip atat de complex. Dar sa revenim la ce este GP100. Cand a trecut la arhitectura Pascal, nVidia inca o data s-a axat pe procesarea generala, mai ales cu precizie dubla, domeniu in care va straluci GP100.

 

Iar pentru asta, a scazut numarul de Stream Processors din fiecare Streaming Multiprocessor la 64. Si avem acum un numar de 60 Streaming Multiprocessors, pentru un total de 3840 Stream Processors (sau Cuda cores). Pe langa care regasim 240 unitati de texturare, si 4 MB memorie cache L2. Iar registrii au ajuns acum la 14 MB.

dc72beec809b67208d667d6be8327ca7.jpeg

Dar acum nu este momentul pentru detalii arhitecturale sau alte explicatii tehnice. Acum nVidia vrea doar sa ne atraga atentia, prin specificatii mai usor de digerat. Deci trebuie sa stim ca GP100 este un chip mare, de 610 mm2, cel mai mare realizat pana acum de ei, fabricat la TSMC in procesul tehnologic de 16 nm FinFET, si inglobeaza 15.3 miliarde de tranzistori.

 

nVidia foloseste un design 2.5D (la fel ca la Fiji de la AMD), adica pe un interposer se regaseste GPU-ul si memoria tridimensionala, HBM2, realizata de Samsung. Iar in mare acest subansamblu totalizeaza 150 de miliarde de tranzistori. In plus, pe langa interfata PCI-E, GP100 va include si conectivitatea NVLink, capabila de 80 GB/sec intr-un sens, suporta ECC si memorie unificata.

 

Cum spuneam, GP100 va debuta abia peste un an, sub forma modelului Tesla P100. Dar in aceasta situatie va avea active numai 56 Streaming Multiprocessors, adica 3584 Stream Processors si 224 unitati de texturare. Frecventa este anuntata la 1328 MHz, dar urca prin turbo pana la 1480 MHz, iar cei 16 GB HBM2 ajung la 1.4 GHz cu magistrala de 4096 bits. TDP-ul este de 300 W, iar puterea de procesare se ridica la 10.6 TFLOPS in mod normal, sau 5.3 TFLOPS cuprecizie dubla.

  

Insa un an in IT este atat de mult timp, si multe se pot schimba pana atunci...

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.
Notă: Postarea ta va necesita aprobare moderator înainte de a fi vizibilă.

Vizitator
Răspunde la acest topic...

×   Inserat ca text bogat.   Lipiți ca text simplu

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost restaurat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui. Also by continuing using this website you agree with the Terms of Use and Privacy Policy.