Sari la conținut

Românii se tem de bănci precum „necuratul de tămâie”: cine n-are credit, acela doarme noaptea liniștit


.RockY

Postări Recomandate

Anul 2022 a adus un adevărat coșmar în viețile celor datori la bănci, care au de rambursat credite cu dobândă variabilă.

 

La începutul anului curent, ROBOR la trei luni, în funcție de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobânda variabilă – era numai 3,02% pe an. Oamenii nu aveau griji mari legate de rambursarea împrumuturilor, dar totul avea să se schimbe curând. Multiplele crize, in special cea inflaționistă, a determinat băncile centrale să fie mai agresive cu politica monetară.

 

Dobânda de referință a fost crescută semnificativ, iar băncile comerciale au preluat impulsul, majorând la rândul lor dobânzile la care împrumută populația și firmele. Așa s-a ajuns la dobânzi astronomice la final de 2022, dar și la situații în care românii efectiv sunt în pragul colapsului.

Tocmai de aceea, mulți dintre conaționalii noștri nici măcar nu mai vor să audă de bănci sau de datorii la instituții de finanțare.

 

Mai bine „sărac” și liniștit

Potrivit sondajului de opinie „Relația ta cu banca” realizat de comparatorul Finzoom.ro, la solicitarea Centrului de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB), prima opțiune pentru 30% dintre respondenți este să nu se împrumute în perioada următoare. A doua alegere (26%) este să facă un credit de nevoi personale sau să aleagă un card de credit.

 

Prin urmare, suma împrumutată să fie mai mică și mai ușor de achitat. Împrumuturile de la familie sau prieteni reprezintă o variantă pentru 16% dintre consumatori, în timp ce creditul pentru achiziția unei locuințe este dorit de doar 7% dintre români în acest moment.

 

Practic, ceea ce se întâmplă de câteva luni bune îi determină pe românii noștri să se gândească de cel puțin două ori înainte de a mai merge să ceară un împrumut la vreo bancă. Nici nu e de mirare acest lucru! Conform aceluiași sondaj – realizat în lunile august-septembrie 2022, pe un eșantion de 1.484 de respondenți, majoritatea între 25 și 55 de ani (70%), salariați (62%) și cu venituri lunare între 2.500-5.000 de lei (39%) – 13% dintre cei împrumutați afirmă că gradul lor de îndatorare depășește jumătate din veniturile familiei.

 

 

 

 

 

Sursă: playtech.ro

"Don’t think I don’t see you haters, I know y’all in disguise"

“The realest people don’t have a lot of friends.”

"Reality is wrong. Dreams are for real."

★ ——————————————————————————————————————— ★

 

 

Discord_Server_OLD.USP.RO.pngSteam_Group_OLD.USP.RO.png

 

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Vizitator
Acest topic este acum închis pentru alte răspunsuri.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui. Also by continuing using this website you agree with the Terms of Use and Privacy Policy.