Sari la conținut

Scrisoarea lui Klaus Iohannis către Dăncilă


Qwix

Postări Recomandate

Scrisoarea lui Klaus Iohannis către Dăncilă și Parlament: Să poată vota toți cei care la închiderea urnelor se află la coadăaD1kMjJmYzI3MTRiODQ2YzdkYTBjMDZkZmVmNjhl

Scrisoarea lui Klaus Iohannis către Dăncilă și Parlament: Să poată vota toți cei care la închiderea urnelor se află la coadă

 

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis joi o scrisoare premierului Viorica Dăncilă și președinților celor două camere ale Parlamentului, în care le solicită modificarea urgentă a legilor electorale astfel încât la alegerile prezidențiale, votul să se desfășoare în cu totul alt mod. Președintele cere inclusiv ca legea să prevadă că votarea se prelungește până ce toți cei care se află la coadă la ora 21, ora închiderii urnelor, au votat. 

 

Prezentăm integral textul scrisorii: 

Scrisoare transmisă de către Președintele României, domnul Klaus Iohannis, Prim-ministrului României, doamna Vasilica-Viorica Dăncilă, Președintelui Senatului, domnul Călin Popescu-Tăriceanu, și Președintelui Camerei Deputaţilor, domnul Ion-Marcel Ciolacu
Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a transmis miercuri, 19 iunie a.c., o scrisoare Prim-ministrului României, doamna Vasilica-Viorica Dăncilă, Președintelui Senatului, domnul Călin Popescu-Tăriceanu, și Președintelui Camerei Deputaţilor, domnul Ion-Marcel Ciolacu, privind soluțiile identificate la nivelul grupului de lucru al Administrației Prezidențiale care se impun a fi introduse rapid în legislația electorală.
Vă prezentăm, în continuare, textul scrisorii:

 

Doamnei Vasilica-Viorica Dăncilă,
Prim-ministrul României

Domnului Călin Popescu-Tăriceanu,
Președintele Senatului

Domnului Ion-Marcel Ciolacu,
Președintele Camerei Deputaților

Dreptul de vot, garantat de Constituția României, este unul fundamental, câștigat de români prin multe sacrificii în Decembrie 1989 și avem obligația să asigurăm toate condițiile ca acest drept să poată fi exercitat de către toți cetățenii români.
Asigurarea măsurilor pentru exercitarea deplină și efectivă a dreptului de vot ține de esența oricărui regim democratic și niciun cost nu este prea mare pentru a implementa mecanisme electorale eficiente și funcționale, care să permită fiecărui român, din țară și din străinătate, să își exprime opțiunea.
Pe 26 mai 2019, mii de cetățeni români s-au aflat în imposibilitatea de a-și exercita dreptul constituțional de vot la alegerile pentru Parlamentul European și de a-și exprima voința în cadrul referendumului național. Aceasta a fost o situație întâlnită cu precădere în secțiile de votare din străinătate. În urma evaluărilor făcute ulterior asupra derulării procesului electoral, au fost identificați mai mulți factori care au condus la situații în care cetățenii români au fost împiedicați să își poată exercita dreptul de vot.
Indiferent de contextul politic, toate instituțiile abilitate ale statului și, în special, Parlamentul României, Guvernul României, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe și Autoritatea Electorală Permanentă au obligația să ia toate măsurile și să adopte deciziile care se impun pentru a asigura fiecărui român posibilitatea de a-și exercita dreptul de vot în cele mai bune condiții.
Aceste măsuri trebuie să vizeze toate tipurile de alegeri - alegerea Președintelui României, alegerea autorităților administrației publice locale, alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, alegerea membrilor din România în Parlamentul European - și toate tipurile de referendum, cu posibilitatea elaborării în viitorul apropiat a unui Cod Electoral care să unifice și să omogenizeze prevederile legale privind procesele electorale.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Qwix a blocat acest topic
Vizitator
Acest topic este acum închis pentru alte răspunsuri.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui. Also by continuing using this website you agree with the Terms of Use and Privacy Policy.